AlapÍtónk
                

Sipos Etelka

Iskolánk igazgatójának nem rendhagyó tanévnyitó beszéde

Kedves Szülők, Kedves Gyerekek, és Kedves Tanár társaim!
Immár elkezdjük iskolánk történetében a 4. tanévet. Óriási felelősséget vállaltunk fel iskolánk üzemeltetésével, hiszen a Szülők legféltettebb kincsüket bízták ránk, és áldoznak is érte anyagilag is, hogy a legjobb körülményeket teremtsük meg gyermekeiknek. Bízom abban, hogy a szülői elvárásoknak megfelelünk. Gyermekszerető pedagógusaink erre a legnagyobb garancia, akik kis létszámban képesek minden gyermek egyéni fejlődését támogatni, minden gyermeket abba az irányba fejleszteni, amerre a gyermek szívesen halad. Legyenek céljai, erős jövőképe és öröme, ha ezekre ránéz. Nyílt szívvel, őszinte lelkesedéssel várja a holnapot.
Magam személy szerint nagy reményeket táplálok a 2022/2023-as tanév elé. Nem azért, mert könnyű év lesz. Sőt! Talán az eddigi legnehezebb ha kívülre tekintünk. De a mi kis közösségeinket nem érintheti meg a világban lévő félelem. Mi kollégáinkkal, a fenntartóval egész nyáron azon dolgoztunk, hogy minden szükséges eszközt előteremtsünk, mindent megfelelően előkészítsünk a tanévkezdéshez. Örömmel tudatom, nálunk nincs pedagógushiány. Tanítóink, szaktanáraink a helyükön vannak.
 • Minden osztályunknak mindhárom intézményünkben megfelelő szakos tanár tanítja a tananyagot. De nem ám átlag tanítók, tanárok! Hanem olyanok, akiknek csillog a szeme!
 • Óriási lelkesedéssel fogtak neki augusztusban a tervezésnek.
 • Mindannyian EGY-ként tudják, hogy a legfontosabb amit tenniük kell: a test-lélek-szellem egységben való kezelése, védelme, fejlesztése. Így lesz boldog a gyermek, és így a szülő is. Így tanul örömmel, és sajátítja el a megfelelő tananyagot szinte játszva. Aki ennél is többet szeretne, lehetősége van nálunk önmagát kipróbálni több területen is.
 • Biztonság-tudás-öröm a következő hármas egység. Mi többet akarna a Szülő-Gyermek-Tanár „hármasa”? Ha ugyanazt akarja együttműködve mindhárom főszereplő, mi rossz lehet? Végre ezt is elértük. A szülőkkel a közös célunk, hogy a gyereknek a legjobbat adjuk minden területen. Ezt meg tudjuk tenni a legjobb pedagógusokkal és maximum 15 fő diákkal egy osztályban.
Környezetünk:
 • Mindhárom épületünkben tiszta, felújított helyszín, szép termek várják tanulóinkat
 • Befektetünk megújuló energiaforrásokra, hogy ne legyen nagy gond a fűtési számla. Nálunk a 21 celsius fok minden teremben meglesz télen.
 • Mi kizárólag csak jelenléti oktatást tervezünk minden hétköznapra. Sőt beterveztük, hogy segítünk azon szülőknek is, akiknek otthon kellene maradniuk kisiskolás gyermekükkel ha más iskolákban bezárás lesz.  
 • Helyszíneink mindegyikén új osztályokat indíthattunk el. Budaörsön nemcsak felmenő rendszerben 6. osztályunk lett, de igény volt a 7. osztály indítására is. Kecskeméten elindult 5. osztályunk is. Budapesten a Kós Károly téri iskolánkban pedig már két 8. osztályunk elballagott 9-9 fővel (akiket oda vettek fel, ahova szerettek volna menni). Mostani végzőseinknek is drukkolunk.
 • Némelyik osztályunkban - főleg Budaörsön - már szinte betelt a betervezett 15 fős létszám.
Több tudás, mint választási lehetőség:
 • A tanítási órákon nem „csepegtetett tudást” adunk, hanem blokkokban terveztük a tanórákat, hogy jobban megmaradjon a tudás tanulóinkban, és minden pedagógusunk megtanulta, hogyan küszöbölje ki a tanulás három akadályát.
 • Tanulóinknak módja van minden délutánra választani érdekesnél érdekesebb 1-1 külön foglalkozást, szakkört. 
 • Sok-sok tanulmányi versenyen vehet részt az a tanuló, aki azt szívesen teszi. Előző tanévben is több tantárgyból volt több dobogós gyermekünk, akikre büszkék vagyunk.
 • A havi kirándulásainkat összekötjük a természettudományos tantárgyainkkal, hogy még élményszerűbb legyen oktatásunk.
A jövőről:
 • Aki első osztálytól tanulja nálunk az angol nyelvet, 8. osztályban középfokú nyelvvizsgára visszük, remélve, mindenki sikerrel jár. Most 4.-es ez az évfolyamunk, illetve 3.-osak Budaörsön (mert ott egy évvel később kezdtünk).
 • Az ECDL vizsga megszerzését is kitűztük 8.-ra tanulóinknak. A gyerekek nagyon értenek a számítógéphez, csak az alaptudásuk rendszerezése hiányzik. Ezt meg kell tanítani, mert később nagy hasznát veszik.
 • A jövő tanévtől bejön a tanórákba a német nyelv is. Addig szakkörként választható.
Fontos információ, hogy a 7. és 8. osztályos tanulóink a szakmák többségébe bele tudnak tekinteni, hiszen szakképző iskolánk is elindul 24 szakmával. Így akár meg is láthatják melyik az irány, amit további éveikben szeretnének követni.
Bízom abban, hogy a hármas egység (szülő-diák-tanár) mindegyik résztvevője maximálisan megelégedve zárja ezt a tanévet.
Élményekkel teli, szeretetteljes, eredményes tanévet kívánok minden résztvevőnek.
Sipos Etelka
igazgató